Skip to content

Sillabröd – ett sött mörkt bröd

2011 april 28
by hemlig

Det här är egentligen kanske den ständiga jakten på det där svarta söta brödet man får i brödkorgen på Tranan, men jag gissar att de har i så mycket sirap och kaffe att det kommer ta ett tag att utveckla ett sånt recept även om jag dubblar sirap och kaffemängd varje gång. Det här blev inte så likt men väldigt gott och säkert lite nyttigare också om man nu tycker det är bra. Tog tyvärr ingen direkt bild på brödet men på den soliga frukostplatsen den morgonen och mörkläggningen av ladan inför utställningen.

Det blir 2 limpor så du behöver alltså 2 långformar

Steg 1, skållning
1 dl linfrön
2dl fint rågmjöl
1/2 pkt hel kummin
3 dl hett kaffe

Blanda de torra ingredienserna i en bunke, häll på det heta kaffet och rör om ordentligt till en tjock gröt. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur till skållningen kallnat.

Steg 2
Skållningen från steg 1
3dl vatten
2 1/2 dl fint rågmjöl
30 g jäst
5 dl vetemjöl med hög proteinhalt
2 dl mörk sirap
2 nypor havssalt

Blanda skållningen med vattnet, rågmjölet och jästen och arbeta degen för hand eller i hushållsmaskin i 10 minuter. Sätt plastfolie över bunken och låt degen vila 1 timme. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta degen i ytterligare ett tag så länge du orkar för hand eller i maskin 10 min. Häll upp degen (ja den ska vara kladdig) i två smorda långformar. Låt jäsa i 2 timmar i rumstemperatur eller kallt över natten, jag ställde in mina bröd i växthuset över natten och bakade dem så fort jag vaknat. Ställ in bröden i ugnen och grädda dem i drygt 1 timme i 175 grader. Stjälp upp brödet på galler.

No comments yet

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS